Skydda dig mot solen

Jag tror mina vänner börjar tröttna på mitt tjat om solskyddsfaktor. Men faktum är att det är så otroligt viktigt att skydda sig i solen och jag tjatar inte för att vara dum. När jag läste till hudterapeut skrev jag ett specialarbete om solen och har fördjupat mig väldigt mycket i ämnet och det är därför jag är så noggrann med att skydda mig, och se till att de runtomkring skyddar sig. Jag lägger alltid solskyddsfaktor på avslutande krämen i en ansiktsbehandling på sommaren. 

Jag hade en kund som jag hittade ett födelsemärke på vilket inte såg så bra ut så jag tyckte hon skulle kollla upp det. Jag har tidigare tjatat på henne hur viktigt det är att hon slutar med solarium. Hur som helst visade det sig att födelsemärket var hudcancer! Allt gick bra, läkarna tog bort det o.s.v och efteråt var hon så otroligt tacksam över vad jag sagt till henne om solarium. Om hon fortsatt solat, vem vet hur cancern då hade urartat sig?
 
Det finns flera olika anledningar till att skydda sig mot solen.. kort och gott - du kan bränna dig, du kan få hudcancer, pigmentförändringar och du åldras i förtid!

Argument som "jag lever bara en gång och älskar att vara i solen och tar vara på den" köper jag inte, för fem öre. Om du får hudcancer av solandet, hur resonerar du då, är det fortfarande "jag lever bara en gång, så det var värt det?" När du blir äldre och ålderstecknen kommer och du börjar få rynkor i tidig ålder.. tycker du det är roligt då och att det är värt det? Du lever ju inte bara nu utan även när du är 40+ o.s.v. 

Jag säger självklart inte att du aldrig ska vistas i solen. Men tänk på hur mycket du solar, och tänk på att smörja dig. Solen är också bra, för välbefinnandet och den ger oss D-vitamin vilket vi behöver för att överleva, men 10 minuter om dagen sommartid räcker för att fylla behovet av D-vitamin och då har du även fyllt på "förrådet" inför vintern.

Tänk också på att kläder inte skyddar mot solen så du behöver ändå en solskyddsfaktor under. Det enda material som skyddar 100% är jeans. 

Jag skulle kunna skriva om detta ämnet i evigheter, men jag måste ge mig. Här nedan har jag skrivit lite råd och tips vad man ska tänka på om man har bränt sig, och vilken solskyddsfaktor man ska använda. 

En solbränna räknas som första gradens brännskada och kan göra väldigt ont. Det första tecknet på solbränna är värme, sveda och rodnad, i vissa fall blåsor. I värsta fall kan du smörja med hydrokortisonsalva som lindrar svedan och dämpar inflammationen, annars är det också bra med en “efter sol”- produkt som man då använder vid lindrigare solbränna. Ett exempel på en sådan produkt kan vara kylbalsam. Det är sedan viktigt att man håller sig i skuggan till huden har läkt.

Om man har varit i solen en kort stund och det ändå börjar klia och komma små knottror, kan det vara ett tecken på soleksem. Det är vanligast under våren och försommaren och beror på att huden inte hunnit bygga upp sitt pigmentskydd. Det är därför viktigt att använda ett solskydd som skyddar mot UVA då det främst är UVA-strålarna som framkallar soleksem.

I första hand ska man försöka lindra en solbränna genom att smörja med aftersun-lotion eller kylbalsam.
Har man mycket ont kan man ta en värktablett som till exempel alvedon eller ipren. Får man soleksem kan man smörja med hydrokortison som dämpar klåda och sveda. Risken är stor att man får kroniska besvär.
 
Man ska alltid planera sitt solande. Vare sig det är om man ska ut och segla, ta en fika på stan eller ligga på stranden. För det första är det bra om man vet vilken hudtyp man hör till.
 
Typ 1 - är de som alltid bränner sig, oftast rödlätta och har fräknar. Blir aldrig bruna.
Typ 2 - är blonda, blåögda och grönögda som bränner sig ofta. Blir lite bruna.
Typ 3 - är vanligtvis brunhåriga med gråa eller bruna ögon som bränner sig ibland. Blir ofta brun.
Typ 4 - är människor med mörkbrunt eller svart hår, bruna ögon, bränner sig sällan och blir lätt brun.
Typ 5 - är mörkhyade och tål solen bra. 
Typ 6 - är naturligt svarta i huden och har svart hårfärg. Hudcancer förekommer väldigt sällan här.
 
Européer hör vanligtvis till de första tre då de är ljusare i hyn. Typ 1 och 2 löper större risk för hudcancer. Barn under 15 år hör till typ 1 då deras hud inte kan producera pigment på samma sätt som på en vuxen människa.

När man tagit reda på sin hudtyp får man välja solskyddsfaktor därefter. Solskyddsfaktorn bestäms efter hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig och multiplicerar det sedan med siffran som står på solskyddsfaktorns flaska. Det kan tillexempel se ut såhär: SPF10 x 30 min = 300. Då kan du vara i solen 300 minuter/5 timmar med den solskyddsfaktorn. Det gäller naturligtvis inte om du badar, svettas bort den och så vidare. För att vara riktigt säker att det ska skydda ska du alltid använda SPF30 över hela kroppen. I början av sommaren ska man alltid smörja sig med en högre SPF än vad man behöver i slutet av solen då kroppen inte ännu hunnit vänja sig vid solstrålarna.
 
För bästa effekt: Smörj med solskyddsfaktor 15 minuter innan du ska vistas i solen. Smörj varannan timme och efter varje gång du badat. Använd mycket solskydd som täcker hela kroppen. I ansiktet (och på dekollegtaget) ska du alltid använda en högre solskyddsfaktor i (gärna SPF 50 i början av sommaren när din hud är ovan solen) jämförelse med den du använder på kroppen då ansiktet normalt sett är mer känslig än resten av kroppen. Mitt på dagen mellan kl 10-15 är solen som starkast, och farligast, vilket också kan vara bra att veta. 

Hoppas ni orkade läsa genom inlägget och att det gav någonting, jag hoppas även att ni förstår allvaret med solandet och har mer respekt för solen.