Hur är man en bra förälder?



Hur är man egentligen en bra förälder? Sitter och tittar på Malou efter 10, där det var en kvinna som pratade om bland annat trots. Ibland önskar jag att alla föräldrar fick en utbildning i barns utveckling och inte bara om man läser till förskollärare t.ex. 
Hon tog till exempel upp att om barnet klagar på att de har ont i benet handlar det inte alltid om att barnet har ont i benet. Det kanske handlar om att det är jobbigt på dagis eller jobbigt att föräldrarna bråkar hela tiden. I 6-års åldern brukar de komma in i en period där de har ont i magen som sen leder till huvudvärk och ont i axlarna m.m, då måste vi respektera det och inte säga åt dem att ta en huvudvärkstablett så är det bra sen. Prata med barnet om vad som är jobbigt. 
Det här är så svårt tycker jag. Det är mycket man "bara gör" på rutin, men hur ska man veta att det man gör är bra eller dåligt?  Det bästa man kan göra egentligen måste vara att gå på sin egen magkänsla för vad som är bäst för sitt barn. En av de (för mig) viktigaste sakerna jag kommer att ha med mig är att alltid LYSSNA på barnet. Respektera vad mitt barn säger och visa att jag är intresserad. Aldrig se ner på eller slå ifrån deras åsikter. Det finns ett mycket bra citat som jag tänkte dela med mig av: